ВИДОВЕ ТРЮФЕЛИ

Tuber-Magnatum-Pico
TUBER MAGNATUM PICO

Това е белия трюфел от Алба и Пиемонт. Този трюфел е много рядко срещан и расте само натурално, затова белите трюфели са най-скъпите в света и в зависимост от реколтата те могат да достигнат до няколко хиляди евро на кг. През 2007г. на търг беше продаден един от най-големите бели трюфели намирани някога за рекордната цена от 330 000 $ виж тук.А съвсем на скоро – декември 2014г.в Италия регион Умбрия беше открит бял трюфел – тежащ 1,89кг.
Сезона му е много кратък: от края на септември до края на ноември, според региона. Големината му варира от тази на орех до тази на юмрук. Има гладка повърхност, леко кадифена, от бледо охра до тъмно сметаново или зеленикаво. Неговата вътрешност е по-тъмна, червеникаво-кафява, с тънки бели ивици. Много е деликатен и се разваля за няколко дни.
Tuber-melanosporum
TUBER MELANOSPORUM

Черният зимен трюфел е втория най-скъп трюфел след белия и е една от най-търсените ядливи гъби в света. Големината на този трюфел варира от размерите на грахово зърно до този на топка за тенис или по-голям и може да тежи и над 1 кг.През 2012г има намерен трюфел-1,277кг. Ароматът е силен и продължителен, по-дълбок и по-траен от този на белия трюфел. Външно е обвит с кафяво-черни брадавици, понякога червеникави в основата си. Вътрешността му е лилаво-черна с бели ивици. Черните зимни трюфели са свързани с корените на дъбове, лески и др.,предпочитат варовити почви. Те зреят от декември до март.Цена от около 1000 до 2000 евро на килограм.
Тuber-Aestivum-Vitt
ТUBER AESTIVUM VITT

Това е черния летен трюфел, наречен още и „Truffe de la Saint-Jean“.Открит е в почти всички Европейски страни.Това е най-срещаният трюфел в България. Външно изглежда като черния зимен трюфел, но брадавиците са по-големи и вътрешността е бежова с криволичещи мраморно бели ивици.Намира се от май до септември а по някога и до октомври.Ароматът му е доста различен и деликатен от този на Tuber Melanosporum, но по-ниската цена и наличност почти през цялата година/пресен и замразен/, го прави добър избор за много Български ресторанти.
tuber-brumale
TUBER BRUMELE

Този трюфел външно прилича на Tuber Melanosporum, въпреки че вътре е сиво-кафяв с широки бели ивици. Узрява в същото време и местообитание на Melanosporum, но предпочита влажни места. Аромата му е леко мускусен и по-малко устойчив.Предпочита дълбоки почви, дори с високо съдържание на глина и обикновено покрити с мъх. В сравнение с другите видове не е толкова взискателен, дотолкова че може да търпи почви с застояла вода.
TUBER-BORCHII
TUBER BORCHII

Tuber Albidum. Това е бял трюфел известен в Италия като bianchetto или трюфел marzuolo. Узрява от януари до април. Прилича много на Tuber Magnatum, но е много по-малък и на вкус е съвсем различен, въпреки че има доста силен аромат. Това е един от наи-взискателните трюфели: Предпочита песъчливи почви, може да се намери и в глинести.
Tuber-Macrosporum
TUBER MACROSPORUM

Гладък черен трюфел. Често срещан е в Италия. Бере се в същия период и в същата зона като Tuber Magnatum, от септември до декември и има подобен аромат и вкус, но вида му е съвсем различен: отвън е от червеникаво-кафяв до черен, а отвътре е тъмно кафяв с бели ивици.
TUBER-UNCINATUM
TUBER UNCINATUM

Бургундския трюфел. Това е есенния вариант на Tuber Aestivum. Зрее от октомври до януари. Има по-изразен вкус и аромата от летния трюфел. Прилича на него, но с по-тъмен кафяв цвят вътре, поради по-голяма зрялост. Най-често срещан е в Италия(централна и северна) и Франция. Обича варовиковите почви, богати на органична материя.
Tuber Mesentericum
TUBER MESENTERICUM

Познат още като Bagnoli трюфел. Прилича на Tuber Uncinatum и узрява в същото време. Трюфела е малък, от 2 до 5 см, с кухина в базата. Черен отвън, кафяво-сив с бели ивици отвътре. Най-характерната му черта е неговата пронизваща миризма на фенол и катран, когато не е узрял, и на горчиви бадеми, когато узрее. Този аромат остава дори и след като се сготви и затова много хора не харесват този трюфел. Въпреки че е горчив, върви добре с някои ястия. Намира се трудно на пазара.
Tuber_indicum
TUBER INDICUM

Така наречения китайски трюфел. Този трюфел е на ниска цена и достъпен в големи количества по време на сезона на зимния трюфел. Продава се пресен и консервиран. Може да се срещне с различни имена като himalayense Tuber, pseudohimalayense Tuber и sinense Tuber. Прилича на Tuber Melanosporum, но няма никакъв аромат и е жилав.
Пресни трюфели за консумация и обучение на кучета .
Цена за пресни трюфели 100гр.-20лв.
Летен трюфел /замръзен/за обучение 100гр.- 20лв.
Паста от трюфели за обучение 100гр.- 20лв.
Минимално количество при поръчка 100 гр.
Зехтин с парченца трюфели за обучение 200ml.- 20лв.
Ако се интересувате,моля свържете се с нас чрез формата за контакт,като натисните ТУК

или на телефон 0889 50 70 75Comments are closed.